Home | Ajutor | Despre noi
Carramelito  
Traditii | Enciclopedie | Atelier | Copilul meu | Literatura | Divertisment | Jocuri online

Inregistrare

Utilizator nou? sau Ati uitat parola?
 

Sondaj

Cit de des va roaga copilul dumneavoastra sa-i cititi povesti si cit de des ii cititi copilului?
In fiecare seara ii citesc cite o poveste.
 
Atunci cind crede ca nu-i acordam suficienta atentie.
 
Ii place sai citesc eu povesti, dar ma roaga foarte rar. Citeste singur.
 
Vine in fiecare seara cu cartea sa-i citesc, dar sunt obosita si ii pun o poveste audio.
 

  

Copilul meu / Psihologia copilului /

Simturile nou nascutului

Parintii doresc sa ofere copiilor lor tot ceea ce este posibil si aceasta pare a fi absolut normal.Copilul  model este placut.dragut,ascultator,stie ce vrea si invata foarte bine:este cel mai bun din clasa(poate chiar supradotat?),viitor politehnist si,pe deasupra,cel mai tinar sau cel mai bun din promotia sa.Acesta se pare ca este prototipul visat.Cu toate acestea,o dezvoltare conform anumitor exigente ale societatii noastre nu este garantia unei evolutii reusite.Unii copii dotati prezinta uneori tulburari in anumite sectoare ale personalitatii lor. Alti copii,mult prea cuminti,mascheaza propriile probleme,in spatele gravitatii lor.

Psihologia copilului este un domeniu vast.Totusi,incercam sa initiem,in special tinerii parinti in labirintul evolutiv al copilului din momentul dezvoltarii sale in uterul matern si pina la virsta pubertatii,la 12 ani.Parintii nu au asteptat ca aceasta stiinta sa se dezvolte,ca sa stie ceea ce ar trebui sa faca.Totusi,cunoasterea reperelor importante si a sensului citorva modalitati de comportare va poate ajuta se intelegeti anumite anumite aspecte ale dezvoltarii personalitatii,sa nu neglijati anumite simptome care par minore si sa nu intrati in panica in fata altora,care fac parte din procesul normal de maturizare.

Pentru inceput,vom vorbi despre dezvoltarea copilului de la nastere pina la un an si, mai cu seama despre simturile nou nascutului.Activitatile bebelusului constau in a minca si a dormi,desi unii bebelusi stau treji mai mult de opt ore pe zi.

Simturile unui nou nascut:

VEDEREA.Nou nascutul vede clar ceea ce se afla la 30 cm  de ochii lui.Un bebelus la care scoatem limba face la fel. Bebelusul fixeaza cu privirea.el este atras mai ales de figuri,de ceea ce se misca si de culorile contrastante.Bebelusii care sug isi privesc mama in ochi.Privirea este un mod de comunicare precoce intre mama si copil.Cind bebelusul priveste un obraz care se  apropie de el,este stilulat pe plan visual,dar in acelasi timpde modificarea caldurii,miros si de intonatia vocii.

AUZUL.Nou nascutul aude toate zgomotele.El cunoaste vocea mamei sale inca din timpul sarcinii.Zgomotele il calmeaza pe bebelus,vocile in mod special,mai ales daca este vorba de vocea unei femei,sau,si mai bine,despre vocea mamei.Bebelusii se orienteaza de preferinta spre sunetul unei voci dulci.Depistatrea surditatii este realizata systematic in timpul primei saptamini de viata.

MIROSUL.Nou nascutul simte mirosurile.In cursul unor anumite experiente,plasat imn mijl;ocul unor tampoane imbibate cu mirosuri diferite,el se indreapta, prin tirire,spre tampoanele impregnate cu mirosul mamei sale.Mamele sunt chiar sfatuite sa nu isi schimbe parfumul ca san u deruteze copilul.

GUSTUL.Bebelusul se obisnuieste cu un anumit tip de lapte.Trecerea de la laptele matern la un altul,sau de la laptele matern la cel artificial este uneori imposibila.Nou nascutul cunoaste gusturile:dulce, sarat ,acru,amar.El are in general o anumita preferinta pentru alimentele indulcite si se strimba daca I se pune sare pe limba.

PIPĂITUL. Sensibil la mingâieri care il calmeaza si il linistesc,copilui cunoaste modul in care este purtat de mama sa.Alaturi de ea el se calmeaza imediat.Cind I se scot hainele si este in pielea goala,incepe sa plinga.Poate credeti ca e din cauza ca ii este frig,dar el plinge si in camere supraincalzite.Acest gen de plins se datoreaza sentimentului de nesiguranta pe care il resimte cind,dezbracat,copilul nu mai simte hainutele sau scutecele.
 
ZÎMBETUL.La inceput este spontan si reflex.Si bebelusii orbi surid.Nou nascutul zimbeste in somn.Surisul relational apare la sfirsitul primei luni.El este declansat de voci,de figure,de mingâieri si  nu este selectiv:bebelusul zimbeste oricui âi vorbeste dragut.In schimb,mai tirziu,in porioada lunii a opta,bebelusul suride numai figurilor cunosciute si in special,mamei sale.Bebelusii surid mai mult cind se raspunde la surisul lor,si sunt luati in brate,mingiiati.li se vorbeste sau li se zimbeste.Tendinta lor de a suride se diminueaza daca nu li se raspunde.Surisul este, pina la zece luniunul dintre principalele semne ale satisfactiei bebelusului.

GÎNGURITUL.Apare în jurul celei de-a cincea saptămîni.Aceasta formă de comunicare orală este cu desavîrşire mai apreciată decît strigătele.La fel ca si surîsul,gînguritul este mai intens cînd i se răspunde.Se poate,înca din luna a doua.să se discute cu bebeluşul prin imitarea reciprocă a sunetelor.Pentru aceasta,vocea mamei este mult mai eficace decît celelalte.Cu cît cei din jur conversează ,ai mult cu bebeluşul,cu atît mai mult acesta imită sunetele şi îşi măreşte repertoriul vocal.Se consideră ca bebeluşul de trei luni dispune de 75 de sunete pe care le produce în diferite momente,cînd se joacă,sau cînd este singur în patul său,cînd doarme,cînd este scos la plimbare.
 
Micuti cu lipici

Adauga poze

cum va pare?
cum va pare?

Poze populare

Poze Noi

Lipici NoiCarramelito.com Copyright © 2009